– Vi kan inte längre blunda för att politikerna bedriver en dödlig politik, de har människors liv på sina samveten. Utsläppen fortsätter att öka trots att forskarna larmar om att vi är på väg att krascha in i en två grader varmare värld med ofattbart lidande som följd. Runt påskveckan kommer Återställ Våtmarker göra det största vi någonsin gjort och stänga ner inrikesflyget, säger Roxy Farhat, presstalesperson för Återställ Våtmarker.
Återställ Våtmarker deklarerade seger för sitt krav kring våtmarkerna våren 2024 efter att regeringen gjort återställande av våtmarker till ett av tre prioriterade mål i sin klimatplan. Sedan dess fokuserar rörelsen på torvbrytning och kräver att ett totalförbud införs. Rörelsen riktar framförallt in sig på företaget Neova som med 72% är den största torvbrytningsaktören i Sverige. Neova ägs till 51 % av finska staten, resterande del av ägandet finns hos finska kommunala värmeverk.
– Hur ska jag kunna tro på en positiv framtid när vi, med all den kunskap och oro vi har, inte ens kan förbjuda torvbrytning? Jag kommer att protestera med hela min kropp tills makthavarna inser det fulla allvaret av den här krisen, säger Frida Sundblad, 40, ingenjör, som deltog i aktionen.
Finland har tagit emot 465,7 miljoner euro av EU för att fasa ut torvbrytningen i sitt eget land. I Sverige uppmärksammas också alltmer torvbrytningens skadliga effekter. Bland annat har Stockholms koloniträdgårdar en kampanj för att halvera torven i odlingar. Nyligen beslöt också Lunds botaniska trädgård att upphöra med torv.
– Alla larmrapporter med översvämningar och andra katastrofer, gör att jag inte bara kan gå och vänta på vad som ska hända i Sverige. Jag måste få människor att inse att det är kris här och nu. Utsläppen ökar och politikerna struntar i oss. De struntar i allt liv på jorden, säger Ann-Kristine Andersson, 37, lärare som var med och sprayade på Landvetter.