Återställ Våtmarker sprayade ner och limmade fast sig på privatjet på Bromma
För andra gången blev privatjet nersprayat av färg på Bromma flygplats. Maj, 30 år och Rufus, 24 år tog sig in på Bromma flygplats, sprayade ner privatjet för att ringa alarmet och skapa uppmärksamhet kring klimathaveriet i Sverige. Denna gång klättrade de även upp på flygplanet och limmade fast sig. Detta är den avslutande aktionen Återställ Våtmarker gör i en rad aktioner på olika flygplatser runt om i landet. Återställ Våtmarkers mål är att få till ett totalförbud mot torvbrytning för att på så sätt sänka koldioxidutsläppen.


– Inga hot om att döma fredliga klimataktivister för terrorbrott kommer stoppa oss. Det är långt mycket mer som står på spel. När forskningen säger att mänskligheten är hotad och politikerna förvärrar läget, då måste vanliga människor agera, säger Pontus Bergendahl, presstalesperson för Återställ Våtmarker.
Jordens landyta består till 3 % av torvmarker. Orörda torvmarker lagrar mer än dubbelt så mycket koldioxid som världens alla skogar tillsammans. Torv släpper ut mer koldioxid än kol, olja och gas när den bryts, eldas i värmeverk eller används i planteringsjord. I Sverige står det statligt finskägda företaget Neova för över 70% av torvbrytning. Samtidigt får finska staten 466 miljoner euro i bidrag från EU för att fasa ut sin egen torvbrytning.
Debatten om torven har på senaste tiden blivit allt hetare. Forskare från bland annat Göteborgs universitet argumenterar för ett stopp för torvbrytning pga av dess stora utsläpp och samtidigt försvarar torvbrytningsproducenter sin verksamhet. Turerna kring Neovas torvbrytning i Grimsås i Tranemo kommun har varit en pågående konflikt och aktualiserades än mer då Återställ Våtmarker stoppade grävmaskiner och byggde ett naturreservat på mossen sommaren 2024.
Bild till press här.
Presstalesperson
Pontus Bergendahl
0709-146224
[email protected]
Fakta om torv
Torv bryts från mossar. En torvmosse är en plats där dött organiskt material lagrats i tusentals år omslutet av vatten. Kolet som legat lagrat hamnar i atmosfären när det vid brytningen hamnar i kontakt med syre och blir till koldioxid.
Torvmossar täcker endast 3% av Jordens yta men lagrar dubbelt så mycket kol som all skog på Jorden. Att låta torvmossar förbli orörda är livsviktigt för att klimatkatastrofen inte ska bli än värre. Detta kan endast säkras med en lag om förbud av torvbrytning.
Ett sådant förbud vore särskilt viktigt i Sverige som har 15 procent torvmarker av sin landyta, och som efter Tyskland och Finland är den tredje största torvproducenten i världen.
Torvbrytning i Sverige
Torvbrytningen i Sverige släpper ut mångdubbelt mer växthusgaser än hela inrikesflyget. Länsstyrelser öppnade 2023 upp för 89 nya torvtäkter och moderaterna ser gärna att torv återigen används som energibränsle trots att den fossila torven är smutsigare energi än olja, kol och gas på grund av det sämre värmevärdet. Värmevärdet beräknar energimängden som kan utvinnas i proportion till koldioxidutsläppet.
På grund av handel med utsläppsrätter och uppställda klimatmål, har brytningen av torv och förbränning av torv för energiproduktion minskat något på senare år. Emellertid har användningen av torv för odlingsändamål ökat. Under 2021 användes 85 procent av Sveriges torvkonsumtion för odling och stallströ. Oavsett om torven används till förbränning, odlingssubstrat eller strö i stallen så bryts torven under en tioårsperiod ner och kolet frigörs som den klimatskadliga gasen koldioxid.
Att förbjuda användning av torv för odlingsändamål är ett enkelt och effektivt sätt att bekämpa klimatförändringar eftersom växtavfall (eller gödsel, bark, träfiber, etc.) kan ersätta torv i odlingar.
Finska Neovas verksamhet i Sverige
Finland har beviljats mer än 465 millioner euro från EU för att halvera användningen av torv som energikälla. Samtidigt har finska staten via det statligt ägda bolaget Neova i åratal brutit upp svenska mossar för att bryta fossil torv. Det statliga finska bolaget Neova står idag bakom 72% av alla torvbrott i Sverige.
Återställ Våtmarkers kampanj syftar till att regeringen med omedelbar verkan ska förbjuda den destruktiva torvbrytningen och därmed förbjuda utländska fossilbolag, som statligt finskägda Neova, från att verka i Sverige. Marker där det bedrivits torvbrytning ska omgående återställas till livskraftiga våtmarker för att omedelbart minska Sveriges utsläpp; skydda mot skogsbränder och torka, rena och fylla på grundvattenreserver samt öka den biologiska mångfalden.
Återställ Våtmarker startade i slutet av mars 2022. Och är en sammanslutning av människor, som genom fredligt motstånd ämnar att tvinga den svenska regeringen att förbjuda torvbrytning och återställa våtmarker för att ta det första nödvändiga steget mot att skydda sin befolkning istället för att förgöra den. Återställ Våtmarker är en del av ett internationellt nätverk, A22 Network, av motstånd som sker i 10 olika länder.
Återställ Våtmarkers vision är en förbättrad demokrati där att folket får bestämma genom medborgarråd hur vårt land ska bli ett land utan gifter och utsläpp där våra barn kan växa upp trygga och friska, ett samhälle där vi lever i harmoni med naturen och med varandra.