16/04/25: Återställ Våtmarker äntrar Vasaskeppet

Idag den 16:e april kl 10 äntrade två personer från Återställ Våtmarker regalskeppet Vasa i Stockholm. De hängde ut banderoller med ”Förbjud torvbrytning” över relingen och blev sedan arresterade.

Jag surrade mig, likt Odysseus, vid masten på Vasaskeppet för att mota lögnaktiga politiker och dess lobbyorganisationer, som likt Sirener lockar oss med en helt ohämmad girighet. När vi alla vet att deras politik är rent dödlig”, säger Pontus Bergendahl, en av dem som äntrade skeppet.

Vasaskeppet väger 1200 ton. 2023 bröts 2 miljoner ton torv i Sverige. Det betyder att 1667 Vasaskepp grävs varje år ut från våra mossar.  Kolet i torven bryts snabbt ner till den klimatskadliga växthusgasen koldioxid vilket medför mer utsläpp av växthusgaser än hela inrikesflyget. Samtidigt öppnade länsstyrelserna 2023 upp för 89 nya torvtäkter och Moderaterna ser gärna att torv återigen används som energibränsle trots att torven är smutsigare energi än olja, kol och gas på grund av det sämre värmevärdet. Värmevärdet beräknar energimängden som kan utvinnas i proportion till koldioxidutsläppet.

I 333 år låg Vasa, bevarat under vatten. Under samma tid växte torven på våra mossar med endast tre decimeter. I genomsnitt bryts torv till ett djup av 1,5 meter. Det motsvarar ettusenfemhundra år lagrat kol, 4,5 gånger tiden Vasaskeppet legat under vatten. Samtidigt skall alla Sveriges utsläpp vara noll om tjugo år och det är därför Naturvårdsverket slår fast att torv ska räknas som fossilt.

På grund av handel med utsläppsrätter och uppställda klimatmål, har brytningen av torv och förbränning av torv för energiproduktion minskat något på senare år. Emellertid har användningen av torv för odlingsändamål ökat. Under 2021 användes 85 procent av Sveriges torvkonsumtion för odling och stallströ. Oavsett om torven används till förbränning, odlingssubstrat eller strö i stallen så bryts torven under en tioårsperiod ner och kolet frigörs som den klimatskadliga gasen koldioxid.

Att förbjuda användning av torv för odlingsändamål är ett enkelt och effektivt sätt att bekämpa klimatförändringar eftersom växtavfall (eller gödsel, bark, träfiber, etc.) kan ersätta torv i odlingar.

Finska staten skövlar våra mossar och förstör vår framtid. Alla pengar går rakt ner i den finländska statens fickor. Kvar står folket på landsbygden med förorenade vattendrag, ödelagd natur och försvunna arbetstillfällen.”, säger Olof Andersson, en av dem som äntrade skeppet.

Återställ Våtmarker kämpar mot den finska staten och deras bolag Neovas torvbrytning i Sverige, inte med krigsskepp, utan fredligt med folkbildning och opinionsbildning. Finland har beviljats mer än 465 millioner euro från EU för att halvera användningen av torv som energikälla. Samtidigt har finska staten via det statligt ägda bolaget Neova i åratal grävt upp svenska mossar för att bryta fossil torv, en verksamhet så otidsenlig att den borde höra hemma på ett museum. Det statliga finska bolaget Neova står idag bakom 72% av alla torvbrott i Sverige.


Fakta om torv

Torv bryts från mossar. En torvmosse är en plats där dött organiskt material lagrats i tusentals år omslutet av vatten. Kolet som legat lagrat hamnar i atmosfären när det vid brytningen kommer i kontakt med syre och blir till koldioxid.

Torvmossar täcker endast 3% av Jordens yta men lagrar dubbelt så mycket kol som all skog på Jorden. Att låta torvmossar förbli orörda är livsviktigt för att klimatkatastrofen inte ska bli än värre. Detta kan endast säkras med en lag om förbud av torvbrytning.

Ett sådant förbud vore särskilt viktigt i Sverige som har 15 procent torvmarker av sin landyta, och som efter Tyskland och Finland är den tredje största torvproducenten i världen.

Talespersoner

Helen Wahlgren
0762 160268
[email protected]

Roxy Farhat
070 478 3443
[email protected]

Bilder till press här
Mer information på https://aterstallvatmarker.se/


Återställ Våtmarkers kampanj syftar till att regeringen med omedelbar verkan ska förbjuda den destruktiva torvbrytningen. Marker där det bedrivits torvbrytning ska omgående återställas till livskraftiga våtmarker för att omedelbart minska Sveriges utsläpp; skydda mot skogsbränder och torka, rena och fylla på grundvattenreserver samt öka den biologiska mångfalden.

Återställ Våtmarker startade i slutet av mars 2022. Och är en sammanslutning av människor, som genom fredligt motstånd ämnar att tvinga den svenska regeringen att förbjuda torvbrytning och återställa våtmarker för att ta det första nödvändiga steget mot att skydda sin befolkning istället för att förgöra den. Återställ Våtmarker är en del av ett internationellt nätverk, A22 Network, av motstånd som sker i 10 olika länder.

Återställ Våtmarkers vision är en förbättrad demokrati där att folket får bestämma genom medborgarråd hur vårt land ska bli ett land utan gifter och utsläpp där våra barn kan växa upp trygga och friska, ett samhälle där vi lever i harmoni med naturen och med varandra.