fbpx

Elokapina och Återställ våtmarker sprayar ner Finlands riksdag med röd färg

Pressmeddelande 25 september 2024

Elokapina och Återställ våtmarker sprayar ner Finlands riksdag med röd färg

Bilder och video från aktionen hittar ni här

Finska klimatrörelsen Elokapina och Återställ Våtmarker gör gemensam sak för att uppmärksamma att statligt finskägda Neova bryter klimatskadlig torv i Sverige. 8 personer har sprayat ner Finlands riksdag med röd färg för att kräva politisk handling.

– Vi har fått fullständigt nog av politikernas hyckleri och spel bakom våra ryggar. Det är vidrigt att finska staten fått 450 miljoner euro i EU bidrag för att bland annat fasa ut sin egen torvbrytning samtidigt som de flyttar över allt mer av sin verksamhet till Sverige. I Sverige öppnar Neova upp nya torvgruvor mitt i en tid av klimatchock på klimatchock, säger Helen Wahlgren presstalesperson för Återställ Våtmarker.

Neova står för 71% av torvbrytningen i Sverige.Trots att vår nuvarande regering har beslutat om åtgärdspaket på 350 miljoner för att återställa våtmarker har länsstyrelserna samtidigt gett tillstånd till 89 nya torvtäkter. Finland har beslutat att halvera användningen av torv till 2030, men i Sverige fortsätter Neova bryta torv som går till energianvändning och jordsubstrat både i Sverige och på export. Den finska torvindustrin är också skattesubventionerad av finska staten fram till 2029.

Torv bildas i våtmarker under tusentals år och lagrar stora mängder kol som frigörs när den torrläggs. Oavsett om den förbränns, används till odling eller strö för djur släpper torven ut mer koldioxid än olja, kol och gas.

– De leker med våra liv och vår framtid, allt för att få fortsätta med business as usual. Det är fullständigt vidrigt. Vi tänker fortsätta agera i proportion till klimatkollapsen, vi tänker inte låta regeringar och storföretag ta livet av oss. Torvbrytning är Sveriges motsvarighet till Tyskland brunkolsgruvor och det måste få ett slut, säger Lior Tell Stefansson, presstalesperson på plats.

Vår jord består av 3 procent torvmarker. Dessa torvmarker lagrar mer än dubbelt så mycket kol som alla världens skogar tillsammans. Om vi skulle förlora dessa torvmarker ökar koldioxidhalten i atmosfären med 75 procent utifrån dagens nivåer, skriver forskare på Stockholm International Water Institute.

– Torvindustrin är en av de miljöskadliga näringar som finska staten öppet stödjer genom subventioner. Vi kan inte nog betona hur farligt det är att fortsätta göra ohållbar produktion lönsam, men det är precis vad vår regering nu gör, med våra skattepengar. Genom att belysa det statligt ägda Neovas torvbrytning i Sverige lyfter vi det fruktansvärda faktum att vår stat har sina händer djupt i att påskynda krisen som beräknas döda miljarder bara under detta århundrade. Det här kan inte fortsätta. Det är därför vi agerar, och agerar på ett visuellt slående sätt som inte kan lämnas obemärkt, understryker Valpuri Nykänen från Elokapina.


Presstalesperson på plats Återställ Våtmarker
Lior Stefansson +46 739 766 552
vatmarker@protonmail.com

Presstalesperson Återställ Våtmarker
Helen Wahlgren +46 762 160 268
vatmarker@protonmail.com

Presstalesperson på plats Elokapina 

Valpuri Nykänen +358 40 366 5440
media@elokapina.me

Elokapina

Elokapina är en oberoende gren av Extinction Rebellion. I somras deltog över två tusen människor i den största icke-våldskampanjen för civil olydnad i Finlands nyare historia, och under september slog Elokapina igen till med kampanjen Boiling Point riktad mot regeringens subventionspolitik. Elokapina kräver att regeringen berättar sanningen, och agerar nu genom att upphöra med miljöskadliga subventioner.

https://elokapina.fi

Återställ Våtmarker

Återställ Våtmarker, som ingår i det internationella A22-nätverket, är en fredlig civil motståndsrörelse som började kampanja våren 2022. Torrlagda våtmarker i Sverige släpper ut mer koldioxid än hela Sveriges personbilstrafik. Genom upprepade aktioner har Återställ Våtmarker snabbt lyckats sätta våtmarksfrågan på den politiska agendan i Sverige. Deras fokus nu är ett nationellt förbud mot torvbrytning.

https://återställvåtmarker.se